Borderline personlighedsforstyrrelse – Diagnose

Se din læge, hvis du er bekymret for, at du har borderline personlighedsforstyrrelse (BPD). De kan spørge om dine symptomer, og hvordan de påvirker din livskvalitet.

Din læge vil også ønsker at udelukke andre mere almindelige psykiske tilstande, såsom depression , og sørg for, at der ikke er nogen øjeblikkelig risiko for dit helbred og dit velbefindende.

Hvis din læge har mistanke om BPD, vil du sandsynligvis blive henvist til dit lokale mentale team for mental sundhed til en mere dybtgående vurdering. Spørg, om den service, du bliver henvist til, har erfaring med at arbejde med personlighedsforstyrrelser.

Du kan også finde webstederne Mind og Emergence nyttige.

Fællesskabets team for mental sundhed

Fællesskabsteams for mental sundhed hjælper mennesker med komplekse psykiske lidelser som BPD. Imidlertid kan nogle hold kun fokusere på mennesker med psykotiske lidelser. På andre områder er der komplekse behovstjenester, der måske er bedre placeret til at hjælpe dig.

Din vurdering vil sandsynligvis blive udført af en specialist i personlighedsforstyrrelser, normalt en psykolog eller psykiater.


Vurdering

Internationalt anerkendte kriterier bruges til at diagnosticere BPD. En diagnose kan normalt stilles, hvis du svarer “ja” på 5 eller flere af følgende spørgsmål:


  • Har du en intens frygt for at være alene, hvilket får dig til at handle på måder, der ved refleksion virker ud over det sædvanlige eller ekstreme, som f.eks. Konstant at ringe til nogen (men ikke inklusive selvskadende eller selvmordsadfærd )?
  • Har du et mønster af intense og ustabile forhold til andre mennesker, der skifter mellem at tro, at du elsker den person, og de er vidunderlige over at hade den person og at tro, at de er forfærdelige?
  • Føler du nogensinde, at du ikke har en stærk fornemmelse af dig selv og er uklar om dit selvbillede?
  • Deltager du i impulsive aktiviteter i 2 områder, der potentielt er skadelige, såsom usikker sex, stofmisbrug eller hensynsløs udgifter (men ikke inklusive selvskadende eller selvmordsadfærd)?
  • Har du gentaget selvmordstrusler eller forsøg i din fortid og engageret dig i selvskading?
  • Har du alvorlige humørsvingninger, såsom at føle dig intenst deprimeret, ængstelig eller irritabel, som varer fra et par timer til et par dage?
  • Har du langsigtede følelser af tomhed og ensomhed?
  • Har du pludselige og intense følelser af vrede og aggression, og har du ofte svært ved at kontrollere din vrede?
  • Når du befinder dig i stressende situationer, har du følelser af paranoia, eller har du det som om du er afbrudt fra verden eller fra din egen krop, tanker og opførsel?

At involvere din familie

Når en diagnose af BPD er blevet bekræftet, anbefales det, at du fortæller tæt familie, venner og folk, du har tillid til, om diagnosen.

Der er flere grunde til dette.

Mange af symptomerne på BPD påvirker dine relationer med mennesker tæt på dig, så at involvere dem i din behandling kan gøre dem opmærksomme på din tilstand og gøre din behandling mere effektiv.

Din familie og venner kan derefter forblive opmærksomme på enhver adfærd, der kan indikere, at du har en krise.

De kan også drage fordel af lokale støttegrupper og andre tjenester til mennesker i et forhold med en person med BPD.

Beslutningen om at tale om din tilstand er dog helt din egen, og din fortrolighed vil altid blive respekteret.