Atopisk eksem – Komplikationer

Mennesker med atopisk eksem kan undertiden udvikle yderligere fysiske og psykiske problemer.

Bakterielle hudinfektioner

Da atopisk eksem kan få din hud til at blive revnet og ødelagt, er der en risiko for, at huden bliver inficeret med bakterier. Risikoen er højere, hvis du skraber dit eksem eller ikke bruger dine behandlinger korrekt.

Tegn på en bakteriel infektion kan omfatte:

  • væske, der oser af huden
  • en gul skorpe på hudoverfladen
  • små gulhvide pletter, der optræder i eksemet
  • huden bliver hævet og øm
  • føler dig varm og rystet og føler dig generelt utilpas

Dine normale symptomer kan også blive hurtigere værre, og dit eksem reagerer muligvis ikke på dine regelmæssige behandlinger.

Du bør se en læge hurtigst muligt, hvis du tror, at dit eller dit barns hud muligvis er blevet inficeret.

De ordinerer normalt antibiotika til behandling af infektionen samt sørger for, at hudbetændelsen, der førte til infektionen, er godt kontrolleret.

Tal med en læge, hvis disse ikke hjælper, eller dine symptomer bliver værre.

Når din infektion er ryddet, ordinerer en læge nye forsyninger med alle cremer og salver, du bruger for at undgå forurening. Gamle behandlinger skal bortskaffes.


Virusinfektioner i huden

Det er også muligt for eksem at blive inficeret med herpes simplex-virus, som normalt forårsager forkølelsessår . Dette kan udvikle sig til en alvorlig tilstand kaldet eksem herpeticum.

Symptomer på eksem herpeticum inkluderer:

  • områder med smertefuldt eksem, der hurtigt bliver værre
  • grupper af væskefyldte blærer, der åbner og efterlader små, overfladiske åbne sår på huden
  • føler sig varm og rystet og føler sig generelt utilpas, i nogle tilfælde
Billede af eksem herpeticum udslæt

Kredit:

JOHN RADCLIFFE HOSPITAL / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Kontakt straks en læge, hvis du har mistanke om eksem herpeticum. Hvis du ikke kan kontakte en læge, skal du ringe til 111 eller gå til dit nærmeste hospital.

Hvis du er diagnosticeret med eksem herpeticum, får du en antiviral medicin kaldet aciclovir.

Psykologiske effekter

Ud over at påvirke dig fysisk kan atopisk eksem også påvirke dig psykisk.

Børnehavebørn med atopisk eksem kan være mere tilbøjelige til at have adfærdsproblemer såsom hyperaktivitet end børn, der ikke har tilstanden. De er også mere tilbøjelige til at være mere afhængige af deres forældre.

Mobning

Skolebørn kan opleve drillende eller mobning, hvis de har atopisk eksem. Enhver form for mobning kan være traumatisk og svært for et barn at håndtere.

Dit barn kan blive stille og tilbagetrukket. Forklar situationen for dit barns lærer og opfordre dit barn til at fortælle dig, hvordan de har det.

National Eczema Society giver information om regionale støttegrupper , hvor du muligvis kan møde andre mennesker, der lever med atopisk eksem.

Problemer med at sove

Søvnrelaterede problemer er almindelige blandt mennesker med eksem.

Mangel på søvn kan påvirke humør og opførsel. Det kan også gøre det vanskeligere at koncentrere sig i skole eller arbejde.

Hvis dit barn har søvnproblemer på grund af deres eksem, kan de falde bagud med deres skolearbejde. Det kan hjælpe med at fortælle deres lærer om deres tilstand, så den kan tages i betragtning.

Under en alvorlig eksemopblussen kan dit barn have brug for fritid fra skolen. Dette kan også påvirke deres evne til at følge med i deres studier.

Selvtillid

Atopisk eksem kan påvirke både voksne og børns selvtillid. Børn kan finde det særligt vanskeligt at håndtere deres tilstand, hvilket kan føre til, at de har et dårligt selvbillede.

Hvis dit barn er stærkt manglende tillid, kan det påvirke deres evne til at udvikle sociale færdigheder. Støtte og opmuntring vil hjælpe med at øge dit barns selvtillid og give dem en mere positiv holdning til deres udseende.

Tal med en læge, hvis du er bekymret for, at dit barns eksem alvorligt påvirker deres tillid. De kan drage fordel af specialistpsykologisk støtte.