Åreknuder – Behandling

Behandling af åreknuder har til formål at forbedre hudens tilstand, behandle dine symptomer og hjælpe med at forbedre din blodgennemstrømning (cirkulation).

For mange mennesker involverer dette langvarig behandling med en kombination af:

Lipodermatosklerose (hærdet, tæt hud) behandles på samme måde som åreknuder.

Hvis du også har et venøst bensår , kan du finde ud af mere om behandling af venøse bensår .

Hvis du også har åreknuder , kan en læge henvise dig til en vaskulær kirurg, der kan planlægge enhver nødvendig behandling. Find ud af mere om behandlinger af åreknuder .

Tips til selvhjælp

Følgende trin kan hjælpe med at reducere symptomerne på åreknuder og hjælpe med at forhindre yderligere problemer:

 • prøv at undgå at skade din hud – kvæstelser på din hud kan føre til, at der udvikles sår
 • løft dine ben, når du hviler – for eksempel ved at støtte dine fødder på nogle puder (ideelt set så de er over dit hjertes niveau), da dette kan hjælpe med at reducere hævelse
 • hold dig fysisk aktiv – dette forbedrer din cirkulation og hjælper dig med at opretholde en sund vægt

Væske kan samles i dine underben, hvis du sidder eller står for længe, så det er vigtigt at bevæge dig. At gå vil få dine muskler til at arbejde og hjælpe med at skubbe blodet gennem venerne og tilbage til dit hjerte.

National Eczema Society anbefaler også regelmæssigt at bøje dine fødder og stige op på tæerne eller bøje sig ned i knæene.

Blødgøringsmidler

Blødgøringsmidler er fugtighedsbehandlinger, der anvendes direkte på huden for at reducere vandtabet og dække det med et beskyttende lag. De bruges ofte til at hjælpe med at håndtere tørre eller skællede hudsygdomme som eksem.

Valg af blødgørende middel

Der er flere forskellige blødgøringsmidler tilgængelige. Nogle kan købes uden recept, men hvis du har åreknuder, kan det være nyttigt at bede en læge om at anbefale et passende produkt.

Du skal muligvis prøve flere forskellige blødgøringsmidler for at finde en, der fungerer for dig. Du kan også få ordineret en blanding af blødgøringsmidler, for eksempel:

 • en salve til meget tør hud
 • en creme eller lotion til mindre tør hud
 • et blødgørende middel til brug i stedet for sæbe

Forskellen mellem lotioner, cremer og salver er mængden af olie, de indeholder. Salver indeholder mest olie, så de kan være fedtede, men er de mest effektive til at holde fugt i huden. Lotions indeholder den mindste mængde olie, så de er ikke fedtede, men kan være mindre effektive. Cremer er et sted imellem.

Sådan bruges blødgøringsmidler

Hvis du har åreknuder, skal du bruge en blødgøringsmiddel mindst 2 gange om dagen, selvom du ikke har nogen symptomer.

For at anvende blødgørende middel:

 • brug en stor mængde – du skal sigte mod at dække hele huden på underbenet, ikke kun de åbenlyst berørte områder
 • gnid det ikke ind – i stedet glat det ind i huden i samme retning som håret vokser
 • påfør hver 2. til 3. time for meget tør hud
 • efter et bad eller brusebad skal du tørre huden forsigtigt og derefter straks påføre det blødgørende middel, mens huden stadig er fugtig
 • del ikke blødgøringsmidler med andre mennesker

Det er meget vigtigt at fortsætte med at bruge blødgøringsmidler under en opblussen af åreknuder, da det er her huden har brug for mest fugt. Påfør blødgøringsmidler ofte og i generøse mængder under en opblussen.

Bivirkninger

Det er usædvanligt, at blødgøringsmidler forårsager bivirkninger, men de kan lejlighedsvis forårsage udslæt. Fedtede blødgøringsmidler kan undertiden forårsage folliculitis (betændelse i hårsækkene).

Hvis du oplever bivirkninger fra blødgøringsmiddel, skal du tale med en læge, der kan ordinere et alternativt produkt.

Blødgøringsmidler tilsat badevand kan gøre dit bad meget glat, så pas på at komme ind og ud af badet.


Aktuelle kortikosteroider

Hvis din hud er betændt af en opblussen af åreknuder, kan en læge ordinere et topisk kortikosteroid (påføres direkte på din hud) for hurtigt at reducere betændelsen.

Forskellige styrke topikale kortikosteroider kan ordineres afhængigt af sværhedsgraden af åreknuder.

Hvis du har opblussen af lipodermatosklerose, kan du få brug for et meget stærkt aktuelt kortikosteroid.

Sådan bruges topikale kortikosteroider

Når du bruger kortikosteroider, skal du kun anvende produktet på de berørte områder. En læge kan rådgive dig om, hvor meget du skal anvende, og hvor ofte. Du kan også kontrollere rådene i indlægssedlen til patienten, der følger med din medicin.

De fleste mennesker skal kun anvende et topisk kortikosteroid en gang dagligt. Når du anvender medicinen, skal du:

 • Påfør din blødgørende middel først og vent ca. 30 minutter (indtil blødgøringsmidlet er gennemblødt i din hud), inden du påfører det topiske kortikosteroid
 • Anvend det kun på det berørte område
 • brug det topikale kortikosteroid som ordineret af en læge, normalt i 7 til 14 dage, og fortsæt med at anvende behandlingen i 48 timer efter, at opblussen er ryddet

Hvis åreknuder er moderat til svær, kan det være nødvendigt at anvende topiske kortikosteroider både mellem opblussen og under dem.

Hvis du har brug for aktuelle kortikosteroider på lang sigt, skal du anvende dem sjældnere. En læge vil rådgive dig om, hvor ofte du skal anvende dem.

Du bør også tale med en læge, hvis du har brugt et aktuelt kortikosteroid, og dine symptomer ikke er forbedret.

Bivirkninger

Aktuelle kortikosteroider kan forårsage en mild og kortvarig brændende eller stikkende fornemmelse, når du anvender dem, især hvis du bruger en creme.

Generelt vil brug af et stærkt aktuelt kortikosteroid i længere perioder øge din risiko for at få mere alvorlige bivirkninger, såsom udtynding af huden. En læge kan rådgive dig om styrken af den medicin, du har brug for, og hvornår du skal bruge den.

Kompressionsstrømper

Medicinske kompressionsstrømper er specielt designet til støt at presse dine ben for at hjælpe med at forbedre din cirkulation. De er strammeste ved anklen og bliver gradvist løsere, når de går længere op på benet. Dette tilskynder blod til at strømme opad mod dit hjerte.

Medicinske kompressionsstrømper anvendes til behandling af åreknuder og lipodermatosklerose ved at forbedre blodgennemstrømningen gennem dine benårer og reducere trykket i venerne.

Valg af kompressionsstrømper

Kompressionsstrømper fås i en række forskellige størrelser og tryk. De fås også i:

 • forskellige farver
 • forskellige længder – nogle kommer op til knæet og andre dækker også låret
 • forskellige fodstilarter – nogle dækker hele foden og andre stopper før tæerne

Støttestrømper eller strømpebukser, der let komprimerer benene, kan købes fra apoteker. Kompressionsstrømper, der komprimerer benene mere, er tilgængelige på recept og kræver, at du først måles af en sygeplejerske.

I nogle tilfælde, hvis du har svært ved at tage dine strømper på, kan du blive bedt om at bruge en rørformet bandage i stedet.

Iført kompressionsstrømper

Du skal normalt tage dine kompressionsstrømper på, så snart du står op om morgenen og tager dem af, når du går i seng.

Brug af kompressionsstrømper kan være ubehageligt, især i varmt vejr, men det er vigtigt at bære dem korrekt for at få mest muligt udbytte.

Træk dem helt op, så det korrekte kompressionsniveau anvendes på hver del af dit ben. Lad ikke strømpen rulle ned, ellers graver den ind i din hud i et tæt bånd omkring dit ben.

Tal med en læge, hvis strømperne er ubehagelige, de ikke ser ud til at passe, eller hvis du har svært ved at tage dem på. Det kan være muligt at få skræddersyede strømper, der passer perfekt til dig.

Vær forsigtig, når du sætter kompressionsstrømper på og tager dem af, da dette kan skade skrøbelig hud. Hvis du har et bensår, skal det ideelt heles, inden du begynder at bære kompressionsstrømper.

Pleje af kompressionsstrømper

Kompressionsstrømper skal normalt udskiftes hver 3. til 6. måned. Tal med en læge, hvis dine strømper bliver beskadiget, da de måske ikke længere er effektive.

Du skal ordineres 2 strømper (eller 2 sæt strømper, hvis du har 1 på hvert ben), så 1 strømpe kan bæres, mens den anden vaskes og tørres. Kompressionsstrømper skal vaskes i varmt vand og tørres væk fra direkte varme.

Supplerende terapier

Nogle mennesker prøver supplerende behandlinger såsom kosttilskud eller naturlægemidler til behandling af åreknuder, men der mangler ofte bevis for, at de er effektive til behandling af tilstanden.

Hvis du overvejer at bruge en supplerende terapi, skal du først tale med en læge for at sikre, at terapien er sikker for dig at bruge. Du skal fortsætte med enhver anden behandling ordineret af en læge.