Abort – Hvad sker der?

Hvis der ikke er noget graviditetsvæv tilbage i livmoderen, er der ikke behov for behandling.

Men hvis der stadig er noget graviditetsvæv i livmoderen, er dine muligheder:

  • forventningsfuld styring – vent på, at vævet passerer ud af din livmoder naturligt
  • medicinsk behandling – tag medicin, der får vævet til at passere ud af din livmoder
  • kirurgisk behandling – få vævet fjernet kirurgisk

Risikoen for komplikationer er meget lille for alle disse muligheder. Det er vigtigt at diskutere dem alle med den læge, der har ansvaret for din pleje.

Forventningsstyring

Hvis du har et abort i din første trimester, kan du vælge at vente 7 til 14 dage efter en abort for at vævet går ud naturligt. Dette kaldes forventningsfuld ledelse.

Hvis smerten og blødningen er formindsket eller stoppet helt i løbet af denne tid, betyder det normalt, at abort er afsluttet. Du bør rådes til at tage en graviditetstest hjemme efter 3 uger.

Hvis testen viser, at du stadig er gravid, skal du muligvis have yderligere tests.

Hvis smerter og blødning ikke er startet inden for 7 til 14 dage eller fortsætter eller forværres, kan dette betyde, at abort ikke er begyndt eller ikke er afsluttet. I dette tilfælde skal du blive tilbudt en ny scanning.

Efter denne scanning kan du beslutte at enten fortsætte med at vente på, at abortet forekommer naturligt, eller få behandling eller operation. Hvis du vælger at fortsætte med at vente, skal din sundhedsperson kontrollere din tilstand igen op til 14 dage senere.

Kontakt straks dit hospital, hvis blødningen bliver særlig kraftig, hvis du udvikler en høj temperatur (feber), eller hvis du oplever svær smerte.

Medicin

Du kan vælge at have medicin til at fjerne vævet, hvis du ikke vil vente, eller hvis det ikke går naturligt ud inden for 2 uger. Dette indebærer at tage tabletter, der får livmoderhalsen til at åbne, så vævet går ud.

I de fleste tilfælde vil du blive tilbudt tabletter kaldet pessarer, der indsættes direkte i din vagina, hvor de opløses.

Tabletterne begynder normalt at arbejde inden for få timer. Du vil opleve symptomer, der ligner en tung periode, såsom kramper og kraftig vaginal blødning. Du kan også opleve vaginal blødning i op til 3 uger.

I de fleste enheder sendes du hjem, for abortet skal gennemføres. Dette er sikkert, men ring dit hospital, hvis blødningen bliver meget kraftig.

Du bør rådes til at tage en graviditetstest i hjemmet 3 uger efter, at du har taget dette lægemiddel. Hvis graviditetstesten viser, at du stadig er gravid, skal du muligvis have yderligere tests.

Du kan blive bedt om at kontakte din sundhedspersonale for at diskutere dine muligheder, hvis blødningen ikke er startet inden for 24 timer efter, at du har taget medicinen.


Kirurgi

I nogle tilfælde bruges kirurgi til at fjerne resterende graviditetsvæv. Du kan blive rådet til at få øjeblikkelig operation, hvis:

  • du oplever kontinuerlig kraftig blødning
  • der er beviser for, at graviditetsvævet er blevet inficeret
  • medicin eller venter på, at vævet går ud naturligt, har været mislykket

Kirurgi indebærer fjernelse af resterende væv i livmoderen med en sugeindretning. Du bør tilbydes et valg af generel anæstesi eller lokalbedøvelse, hvis begge er egnede.

Efter et abort

En abort kan være meget forstyrrende, og du og din partner kan have brug for rådgivning eller support. Du kan også have spørgsmål om at prøve en anden baby, og hvad der sker med det aborterede foster.

For mere information, læs hvad der sker efter et abort .