Tyfusfeber – Behandling

Tyfusfeber kan normalt behandles med et antibiotikabehandling.

De fleste tilfælde kan behandles derhjemme, men det kan være nødvendigt at blive indlagt på hospitalet, hvis tilstanden er alvorlig.

Behandling derhjemme

Hvis tyfusfeber diagnosticeres i sine tidlige stadier, kan et antibiotikabehandling ordineres til dig. De fleste mennesker har brug for at tage disse i 7 til 14 dage.

Nogle stammer af Salmonella typhi-bakterier, der forårsager tyfusfeber, har udviklet en resistens over for en eller flere typer antibiotika .

Dette bliver i stigende grad et problem med tyfusinfektioner med oprindelse i det sydøstlige Asien.

Alle blod-, poo- eller afføringsprøver, der tages under din diagnose, testes normalt i et laboratorium for at bestemme, hvilken stamme du er inficeret med, så du kan behandles med et passende antibiotikum.

Dine symptomer skal begynde at forbedre sig inden for 2 til 3 dage efter indtagelse af antibiotika. Men det er meget vigtigt, at du afslutter kurset for at sikre, at bakterierne fjernes fuldstændigt fra din krop.

Sørg for at hvile, drik rigeligt med væske og spis regelmæssige måltider. Det kan være lettere for dig at spise mindre måltider oftere end 3 større måltider om dagen.

Du bør også opretholde gode standarder for personlig hygiejne, såsom regelmæssig at vaske dine hænder med sæbe og varmt vand for at reducere risikoen for at sprede infektionen til andre.

Kontakt din læge snarest muligt, hvis dine symptomer bliver værre, eller hvis du udvikler nye symptomer, mens du bliver behandlet derhjemme.

I et lille antal tilfælde kan symptomerne eller infektionen gentage sig. Dette er kendt som et tilbagefald.

Forbliver fra arbejde eller skole

De fleste mennesker, der behandles for tyfus, kan vende tilbage til arbejde eller skole, så snart de begynder at føle sig bedre.

Undtagelserne herfra er mennesker, der arbejder med mad og sårbare mennesker, såsom børn under 5 år, ældre og dårligt helbred.

I disse tilfælde skal du eller dit barn kun vende tilbage til arbejde eller børnehave, efter at test på 3 poo-prøver taget med intervaller på 48 timer har vist, at bakterierne ikke længere er til stede.

Hospitalbehandling

Indlæggelse på hospital anbefales normalt, hvis du har alvorlige symptomer på tyfusfeber , såsom vedvarende opkastning, svær diarré eller hævet mave.

Som en forholdsregel kan små børn, der udvikler tyfusfeber, blive indlagt på hospitalet.

På hospitalet får du antibiotiske injektioner, og du kan også få væsker og næringsstoffer direkte i en vene gennem et intravenøst drop.

Det kan være nødvendigt med kirurgi, hvis du udvikler livstruende komplikationer af tyfusfeber , såsom intern blødning eller en del af fordøjelsessystemets opdeling.

Men dette er meget sjældent hos mennesker, der behandles med antibiotika.

De fleste mennesker reagerer godt på hospitalsbehandling og forbedres inden for 3 til 5 dage, men det kan gå flere uger, indtil du er godt nok til at forlade hospitalet.

Tilbagefald

Nogle mennesker, der behandles for tyfusfeber, får et tilbagefald, det er når symptomerne vender tilbage.

I disse tilfælde vender symptomerne normalt tilbage omkring en uge efter, at antibiotikabehandlingen er afsluttet.

Anden gang er symptomerne normalt mildere og varer kortere tid end den oprindelige sygdom, men yderligere behandling med antibiotika anbefales normalt.

Kontakt din læge hurtigst muligt, hvis dine symptomer vender tilbage efter behandlingen.


Langsigtede transportører

Når dine symptomer er passeret, skal du have en anden afføringstest for at kontrollere, om der stadig er Salmonella typhi-bakterier i din poo.

Hvis der er, er du muligvis blevet bærer af tyfusinfektionen. Det kan være nødvendigt at have et yderligere 28-dages antibiotikaforløb for at “skylle” bakterierne ud.

Indtil testresultater viser, at du er fri for bakterier, skal du undgå at håndtere eller tilberede mad.

Det er også meget vigtigt, at du vasker dine hænder grundigt, når du er på toilettet.