Nyreinfektion – Behandling

De fleste mennesker med en nyreinfektion kan behandles derhjemme med et antibiotikakur og paracetamol om nødvendigt.

Se din læge, hvis du føler dig feber og har smerter i din mave, lænd eller kønsorganer, der ikke forsvinder.

Du bør også se en læge, hvis du har symptomer på en UTI, der ikke er forbedret efter et par dage, eller hvis du har blod i din tisse .

Hvis du tror, at dit barn har en UTI, selvom det kun er blærebetændelse, skal du sørge for at se en læge eller gå til en nødtjeneste uden for åbningstiden.

Medicin

Antibiotika

Hvis du bliver behandlet derhjemme, vil du normalt få ordineret et kursus med antibiotiske tabletter eller kapsler, der varer mellem 7 og 14 dage.

Normalt begynder du at føle dig bedre ganske snart efter behandlingens start og skal føle dig helt bedre efter ca. 2 uger.

Hvis dine symptomer ikke viser tegn på forbedring 24 timer efter behandlingens start, skal du kontakte din læge for at få råd.

Smertestillende midler

At tage et smertestillende middel som paracetamol skal hjælpe med at lindre symptomer på smerte og en høj temperatur.

Imidlertid anbefales antiinflammatoriske smertestillende midler (NSAID’er) såsom ibuprofen normalt ikke til en nyreinfektion – de kan øge risikoen for yderligere nyreproblemer, så de bør ikke tages, medmindre det er anbefalet af en læge. En læge kan kun ordinere disse under visse omstændigheder.

Ting du kan prøve selv

Hvis du har en nyreinfektion, så prøv ikke at “svæve” over toiletsædet, når du går på toilettet, da det kan resultere i, at din blære ikke tømmes helt.

Det er også vigtigt for de fleste mennesker med en nyreinfektion at drikke rigeligt med væske (vand er bedst), fordi dette hjælper med at skylle bakterierne ud af dine nyrer. Sig til at drikke nok, så du ofte passerer bleg-farvet urin.

Hvis du har nyresvigt, skal du få råd fra din læge om, hvor meget du skal drikke.

Sørg for, at du får masser af hvile. En nyreinfektion kan drænes fysisk, selvom du normalt er sund og stærk. Det kan tage op til 2 uger, før du er i form nok til at vende tilbage til arbejde.


Behandling på hospitalet

Din læge kan henvise dig til hospitalet, hvis du har et underliggende problem, der gør dig sårbar over for nyreinfektioner.

Det er standard praksis at undersøge alle mænd med en nyreinfektion yderligere, fordi tilstanden er meget sjældnere hos mænd. Kvinder har ikke tendens til at blive henvist, medmindre de har haft 2 eller flere nyreinfektioner.

De fleste børn med en nyreinfektion vil blive behandlet på hospitalet.

Hospitalbehandling kan også være nødvendig, hvis:

Hvis du bliver indlagt på hospitalet med en nyreinfektion, vil du sandsynligvis være fastgjort til et dryp, så du kan få væsker til at holde dig hydreret. Antibiotika kan også gives gennem dryppet.

Du har regelmæssige blod- og urinprøver for at overvåge dit helbred, og hvor effektivt antibiotika bekæmper infektionen.

De fleste mennesker reagerer godt på behandlingen. Så længe der ikke er nogen komplikationer, skal du typisk være godt nok til at forlade hospitalet om 3 til 7 dage.

Behandlingen skifter normalt til tabletter eller kapsler, når du holder op med at modtage antibiotika gennem et dryp.

Du har muligvis brug for yderligere undersøgelser, hvis du får mere end en nyreinfektion. Din læge eller hospitalsspecialist vil arrangere disse tests for dig.