Kortsynethed (nærsynethed) – Årsager

Kortsynethed (nærsynethed) opstår normalt, når øjnene vokser lidt for lange, hvilket betyder, at de ikke er i stand til at producere et klart billede af objekter i det fjerne.

Det er ikke klart nøjagtigt, hvorfor dette sker, men det menes at være resultatet af en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer, der forstyrrer den normale udvikling af øjet.

Sådan fungerer øjet

Lys passerer gennem hornhinden (det gennemsigtige lag foran i øjet) og ind i linsen (den gennemsigtige struktur, der sidder bag hornhinden).

Dette fokuserer det på nethinden (et lag af lysfølsomt væv bag på øjet) for at skabe et billede, der derefter sendes til hjernen.

For at producere et helt klart billede skal hornhinden være jævnt buet, og øjet skal have den rigtige længde.

Hos mennesker med nærsynethed er øjet normalt vokset lidt for langt.

Dette betyder, at når du ser på fjerne objekter, er lyset ikke fokuseret direkte på din nethinde, men en kort afstand foran det.

Dette resulterer i, at et sløret billede sendes til din hjerne.


Hvad kan øge din risiko?

Selvom det ikke er præcist, hvorfor nogle mennesker bliver kortsynede, er der nogle ting, der kan øge dine chancer for at udvikle tilstanden.

Dine gener

Det er kendt, at kortsynthed kører i familier, så du er mere tilbøjelige til at udvikle det, hvis en eller begge eller dine forældre også er kortsynede.

Forskning har hidtil identificeret mere end 40 gener, der er knyttet til nærsynethed.

Disse er ansvarlige for øjets struktur og udvikling og signalering mellem hjernen og øjnene.

For lidt tid udendørs

Forskning har vist, at det at bruge tid på at lege udenfor som barn kan reducere dine chancer for at blive kortsynt, og eksisterende kortsynethed kan udvikle sig mindre hurtigt.

Dette kan relateres til, at lysniveauer udendørs er meget lysere end indendørs.

Både sport og afslapning udendørs ser ud til at være gavnlige til at reducere risikoen for nærsynethed.

Overdreven tæt arbejde

Brug meget tid på at fokusere dine øjne på objekter i nærheden, såsom læsning, skrivning og muligvis brug af håndholdte enheder (telefoner og tablets) og computere kan også øge risikoen for at udvikle kortsynethed.

Derfor anbefales en fremgangsmåde “alt i moderation” generelt.

Selvom børn bør tilskyndes til at læse, bør de også bruge lidt tid væk fra læsning og computerspil hver dag på udendørs aktiviteter.