Hudmærker

Hudmærker er små vækster, der hænger væk fra din hud. De er almindelige og harmløse, men kan fjernes, hvis de generer dig.

Hvordan hudmærker ser ud

Hudmærker er små, bløde, hudfarvede vækst på din hud. De kan variere i farve og størrelse – fra et par millimeter op til 5 cm brede.

Hudmærker findes normalt på nakken, armhulerne, omkring lysken eller under brysterne. De kan også vokse på øjenlågene eller under bagdelens folder.

De kan ligne vorter , men hudmærker er normalt:

  • glat og blødt (vorter har en tendens til at være hårdere med en uregelmæssig overflade)
  • knobrende og hænge af huden (vorter er normalt let hævede eller flade)
  • ikke smitsom (vorter spredes meget let, så et pludseligt udbrud eller klynge af vækster er mere sandsynligt, at det er vorter)

Hudmærker forårsager normalt ikke smerter eller ubehag.

Hvorfor hudmærker opstår

Hudmærker er lavet af løse kollagenfibre og blodkar omgivet af hud. Kollagen er en type protein, der findes i hele kroppen.

Både mænd og kvinder kan udvikle hudmærker. De har tendens til at forekomme hos ældre mennesker og mennesker, der er overvægtige eller har type 2-diabetes .

Gravide kvinder kan også være mere tilbøjelige til at udvikle hudmærker som et resultat af ændringer i deres hormonniveau. Nogle mennesker udvikler dem uden nogen åbenbar grund.

Hudmærker har tendens til at vokse i hudfoldene, hvor huden gnides mod sig selv, såsom på halsen, armhulerne eller lysken. Dette er grunden til, at de har en tendens til at påvirke overvægtige mennesker, der har overskydende hudfoldninger og hudskavning.

Når hudmærker kan være et problem

Hudmærker er uskadelige og forårsager normalt ikke smerter eller ubehag.

Du kan dog overveje at fjerne hudmærker, hvis de påvirker din selvværd, eller hvis de hænger på tøj eller smykker og bløder. Du skal normalt betale for at få dette gjort privat.

Dette skyldes, at fjernelse af hudmærker betragtes som kosmetisk kirurgi , som sjældent er tilgængelig via . Kosmetisk kirurgi er normalt kun tilgængelig på , hvis problemet påvirker din fysiske eller mentale sundhed.

Nogle gange falder hudmærker af sig selv, hvis vævet er snoet og døde af mangel på blodforsyning.

Fjernelse af hudmærker

Forsøg ikke at fjerne et hudmærke uden først at tale med en læge. Hvis du har et hudmærke, der skaber problemer, kan du overveje at lave en aftale med en privat praktiserende læge for at få det fjernet.

Hudmærker kan let brændes eller nedfryses på samme måde som vorter fjernes . De kan også fjernes kirurgisk, nogle gange ved hjælp af lokalbedøvelse .

Frysning eller brændende hudmærker kan forårsage irritation og midlertidig misfarvning af huden, og hudmærket falder muligvis ikke af, og yderligere behandling kan være nødvendig.

Kirurgisk fjernelse har fordelen ved at fjerne hudmærket helt, men der er risiko for mindre blødning.

Hvis dit hudmærke er lille med en smal base, kan din læge foreslå, at du selv prøver at fjerne det.

For eksempel kan de foreslå at binde bunden af hudmærket med tandtråd eller bomuld for at afskære blodtilførslen og få det til at falde af (ligering).

Forsøg aldrig at fjerne store hudmærker selv, fordi de bløder kraftigt.

Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse