Hovedpine hos børn

Professor Anne MacGregor giver tip til forældre om, hvordan man genkender og behandler hovedpine hos børn.

De fleste børn og teenagere får mindst én hovedpine om året. De adskiller sig ofte fra den hovedpine, som voksne får, så forældre og sundhedspersonale kan undlade at bemærke problemet.

Hovedpine, herunder migræne , har tendens til at være meget kortere hos børn, ifølge professor MacGregor fra Center for Neurovidenskab og Trauma ved Barts og London School of Medicine and Dentistry.

De starter pludselig hos børn, hvor barnet hurtigt bliver bleg og sløvt og ofte føler sig syg og opkast.

Børn kommer generelt også meget hurtigt. “Hovedpinen kan være over en halv time senere, hvor barnet har det godt og leger udenfor, som om der ikke er sket noget,” siger professor MacGregor.

Børns hovedpine kan også påvirke deres mave, så mavesmerter er en almindelig klage, siger hun.

Spring over frokost forårsager hovedpine hos børn

“Efter min erfaring forfalder børn meget sjældent hovedpine,” siger professor MacGregor.

”Børn med hovedpine får dem ofte, hvis de for eksempel springer deres frokost over, eller de ikke har haft noget at drikke hele dagen.

“Den bedste måde for forældre på at forhindre, at deres børn får denne hovedpine, er at sørge for, at de har regelmæssige måltider og drikkevarer, og at de får nok søvn,” siger professor MacGregor.

“Giv børnene en god morgenmad, så selvom de går glip af frokost, er de indstillet til dagen. Det er også nyttigt at lægge børn i seng på et fast tidspunkt hver aften.”

Læs mere om sund kost , inklusive 5 sunde morgenmad , og få råd om, hvor meget børn har brug for at drikke .

Find ud af, hvor mange timers søvn en nat dit barn har brug for

Sport er en hovedpineudløser for børn

Sport kan udløse børns hovedpine, sandsynligvis på grund af dehydrering og effekten på blodsukkeret.

”At drikke masser af vand og suge glukosetabletter [fås på apoteker og supermarkeder] før og under sport kan hjælpe.

“Så kan en snack om morgenen og eftermiddagen såvel som måltider,” siger professor MacGregor.

Hovedpine og følelsesmæssige problemer i barndommen

Nogle gange kan hovedpine være et resultat af følelsesmæssige problemer. “De kan komme op i tider med stress, som f.eks. At blive mobbet i skolen eller på grund af angst over forældres splittelse,” siger professor MacGregor.

”Forældre synes ofte, at deres barn har det fint, at de tilpasser sig skilsmissen, og at de kan lide deres forældres nye partner.

“Nogle gange er barnet imidlertid ikke fint, og deres ulykke udtrykker sig som hovedpine.”

Find ud af om dit barn er deprimeret

Hold en hovedpine dagbog

Det kan være nyttigt at føre en dagbog over dit barns hovedpine. Hvis dit barn er gammelt nok, kan de føre deres egen dagbog. Dette er en god måde at udarbejde specifikke hovedpine-udløsere på.

Hold en oversigt over, hvornår hovedpine sker. Optag også enhver begivenhed, der er forskellig fra den normale rutine, eller som kan være relevant.

Dette kan være et ubesvaret måltid, sportsaktivitet eller en sen aften eller en følelsesmæssigt forstyrrende hændelse, såsom en stressende eksamen eller et argument med venner eller forældre.

Efter et par måneder skal du gennemse dagbøgerne sammen med dit barn for at se, om der er et mønster af udløsere, der kan forårsage hovedpine.

Download en hovedpine dagbog fra The Migraine Trust

Når du har identificeret mulige årsager, skal du få dit barn til at undgå dem en ad gangen i løbet af de næste par måneder for at se, om dette forhindrer hovedpine.

Tip til selvhjælp til hovedpine til børn

Ofte er enkle trin nok til at hjælpe dit barn gennem hovedpine eller migræneanfald:

  • læg dem ned i et stille, mørkt rum
  • læg en kølig, fugtig klud hen over deres pande eller øjne
  • få dem til at trække vejret let og dybt
  • opmuntre dem til at sove, da dette fremskynder genopretningen
  • opfordre dem til at spise eller drikke noget (men ikke drikkevarer, der indeholder koffein)

Hvis du mener, at dit barn har brug for smertestillende medicin, skal du starte medicinen så hurtigt som muligt, efter at hovedpinen er begyndt.

Paracetamol og ibuprofen er begge sikre og fungerer godt for børn med hovedpine. Sirupperne er lettere for børn at tage end tabletter.

Alternativt kan du spørge din apotek om medicin, der behandler migræne og er egnet til børn.

Hvornår skal jeg se en læge for dit barns hovedpine

Som med voksne er de fleste hovedpine hos børn ikke et alvorligt helbredsproblem. De kan behandles derhjemme med apoteksmidler og undgås ved at sikre, at børn får nok mad, drikke og søvn.

Men forsink ikke konsultationen af en læge eller apotek, hvis du er bekymret for dit barns hovedpine, siger professor MacGregor.

“Jeg vil råde forældre til at søge hjælp, hvis deres barn ikke er blevet hjulpet af smertestillende midler, eller hvis hovedpine forstyrrer skolearbejde. Det er vigtigt for disse børn at få det hele klart fra en læge.”

Brain Tumor Charity’s HeadSmart-kampagne indeholder oplysninger om, hvordan man genkender symptomerne på hjernetumorer hos børn .

Læs mere om, hvordan du behandler almindelige tilstande ved hjælp af dit lokale apotek .