Malletfinger

Malletfinger er en skade i enden af fingeren, der får den til at bøje sig indad mod håndfladen.

Du vil ikke være i stand til at rette enden af din finger, fordi senen, der forbinder muskelen med fingerbenet, er strakt eller revet.

Diagram over hammerfinger

Kredit:

Alila Medical Images / Alamy Stock-foto


Din finger vil også være smertefuld og hævet. I nogle tilfælde rives senen ikke, men et lille knoglefragment bryder af fingeren, hvor senen er fastgjort.

Mallet finger er en almindelig sportsskade . Det kan også ske, når du har fanget fingeren på noget.

Hvornår skal man få lægehjælp

Gå til din nærmeste mindre skadesenhed hurtigst muligt, hvis du tror, du har en hammerfinger. Du bliver nødt til at have det skåret.

Prøv at holde din hånd hævet, indtil lægen ser dig. Dette hjælper med at reducere enhver hævelse og smerte.

Hvis du har en ring på den berørte finger, skal du fjerne den. Hævelsen kan gøre det vanskeligt at fjerne ringen senere, eller det kan afbryde blodtilførslen til din finger.

Du kan tage et receptpligtigt smertestillende middel, såsom paracetamol eller ibuprofen , for at hjælpe med at lindre smerten.

Når din finger er skåret, kan det være med til at reducere smerter og hævelse at anvende en ispose et par gange om dagen i 10 til 20 minutter.

Behandler hammerfinger

Din finger placeres i en plastskinne, der holder den lige, med endeforbindelsen let bøjet bagud. Du vil stadig være i stand til at bøje din finger ved midterleddet.

Skinnen er tapet på og skal bæres dag og nat i seks til otte uger for at tillade de to ender af den revne sene at forblive sammen og helbrede. Det bør kun fjernes til rengøring.

Det er meget vigtigt, at enden af din finger ikke bøjes i løbet af den tid, den skinner, fordi den kan bremse helingen og reducere effektiviteten af behandlingen.

Den midterste samling af fingeren er fri, så du kan fortsætte med at bevæge den for at forhindre, at der opstår stivhed.

Kirurgi er kun nødvendig, hvis du også har en knækket finger , huden er brudt, eller i sjældne tilfælde, hvor hammerfingeren ikke heler.

Sådan holder du fingeren ren

Du skal til enhver tid holde din skinnede finger ren og tør. Hvis huden inden i skinnen bliver våd, bliver den meget øm.

Det er vigtigt at vaske både fingeren og skinnen mindst en gang om dagen ved at følge instruktionerne nedenfor.

  • Hold din finger flad på bordet, klip stroppen, og skub skinnen af fingeren.
  • Vask og tør din finger og skinnen med sæbe og vand. Hold endeforbindelsen lige hele tiden ved at holde fingeren flad på bordet. Det kan være lettere, hvis nogen hjælper dig med at gøre dette hver dag, da enhver bevægelse i enden af din finger vil forsinke helingen af senen og måske endda forårsage permanent skade.
  • Skub skinnen tilbage over fingerspidsen, mens du stadig holder fingeren lige.
  • Udskift stroppen – dette skal dække midten af skinnen, men skal ikke dække midterleddet på fingeren.

Genopretning

Det skal tage seks til otte uger for din finger at heles, hvorefter du kan bruge den igen. Det kan tilrådes at fortsætte med kun at bære skinnen om natten i op til fire uger til.

I nogle tilfælde skal du muligvis kun se en specialist en gang, da en håndfysioterapeut muligvis kan overtage din pleje. De giver dig øvelser at lave derhjemme for at forhindre, at din finger bliver stiv.

Afhængigt af dit job skal du muligvis tage lidt tid på arbejde. Du bør også undgå sportsgrene, der involverer hænderne, mens din skade heler.

Det kan tage flere måneder for din finger at blive fuldt funktionel. Rødme, hævelse og ømhed i huden omkring enden af fingeren er almindelig i tre eller fire måneder efter skaden, men lægger sig normalt til sidst.

Du kan blive efterladt med en lille bump på toppen af leddet og ikke være i stand til at rette leddet helt ud. Din finger er muligvis ikke nøjagtig den samme som før skaden, men generelt skal den fungere godt.