Kusma – Årsager

Kusma er forårsaget af kusmavirus, som tilhører en familie af vira kendt som paramyxovirus. Disse vira er en almindelig kilde til infektion, især hos børn.

Når du får fåresyge, bevæger virussen sig fra din luftvej (din næse, mund og hals) ind i dine parotidkirtler (spytproducerende kirtler, der findes på begge sider af dit ansigt), hvor den begynder at reproducere. Dette får kirtlerne til at svulme op.

Virussen kan også komme ind i din cerebrospinalvæske (CSF), som er væsken, der omgiver og beskytter din hjerne og rygsøjle. Når virussen er kommet ind i CSF, kan den sprede sig til andre dele af din krop, såsom din hjerne, bugspytkirtel, testikler (hos drenge og mænd) og æggestokke (hos piger og kvinder).

Hvordan fårespredning spredes

Kusma er en luftbåret virus og kan spredes ved:

  • en inficeret person, der hoster eller nyser og frigiver små dråber forurenet spyt, som derefter kan indåndes af en anden person
  • en inficeret person, der rører ved næsen eller munden, og derefter overfører virussen til en genstand, såsom et dørhåndtag eller en arbejdsflade; hvis en anden rører genstanden kort tid efter, kan de overføre virussen til deres luftveje
  • dele redskaber, såsom kopper, bestik eller tallerkener med en inficeret person

Mennesker med fåresyge er normalt mest smitsomme fra et par dage før deres parotidkirtler svulmer op indtil et par dage bagefter. Af denne grund er det tilrådeligt at undgå arbejde eller skole i 5 dage, efter at dine symptomer først udvikles, hvis du får diagnosen fåresyge.

Kusma kan også overføres af mennesker, der er inficeret med virussen, men ikke har nogen indlysende symptomer.