Elektroencefalogram (EEG)

Et elektroencefalogram (EEG) er en registrering af hjernens aktivitet.

Under testen er små sensorer fastgjort til hovedbunden for at opfange de elektriske signaler, der produceres, når hjerneceller sender meddelelser til hinanden.

Disse signaler registreres af en maskine og ses af en læge senere for at se, om de er usædvanlige.

EEG-proceduren udføres normalt af en højtuddannet specialist, kaldet en klinisk neurofysiolog, under et kort besøg på hospitalet.

Når der anvendes en EEG

En EEG kan bruges til at hjælpe med at diagnosticere og overvåge en række tilstande, der påvirker hjernen.

Det kan hjælpe med at identificere årsagen til visse symptomer – såsom anfald (anfald) eller hukommelsesproblemer – eller finde ud af mere om en tilstand, du allerede er blevet diagnosticeret med.

Den vigtigste anvendelse af et EEG er at opdage og undersøge epilepsi , en tilstand der forårsager gentagne anfald. En EEG hjælper din læge med at identificere den type epilepsi, du har, hvad der kan udløse dine anfald, og hvordan du bedst kan behandle dig.

Sjældnere kan en EEG bruges til at undersøge andre problemer, såsom demens , hovedskader , hjernetumorer , hjernebetændelse (hjernebetændelse) og søvnforstyrrelser, såsom obstruktiv søvnapnø .

Forberedelse til en EEG

Dit aftalebrev vil nævne alt, hvad du skal gøre for at forberede dig til testen.

Medmindre andet er fortalt, kan du normalt spise og drikke på forhånd og fortsætte med at tage al din normale medicin.

For at hjælpe sensorerne med at holde fast i din hovedbund lettere, skal du sørge for, at dit hår er rent og tørt, inden du ankommer til din aftale, og undgå at bruge produkter som hårgel og voks.

Du vil muligvis medbringe en hårbørste eller kam med dig, da dit hår måske er lidt rodet, når testen er færdig. Nogle mennesker medbringer en hat til at dække deres hår, indtil de kan vaske den derpå bagefter.

Hvordan en EEG udføres

Der er flere forskellige måder, hvorpå en EEG-optagelse kan tages. Den kliniske neurofysiolog forklarer proceduren for dig og kan besvare eventuelle spørgsmål, du har.

Du bliver også spurgt, om du giver tilladelse (samtykke) til, at de forskellige dele af testen udføres.

Inden testen starter, bliver din hovedbund renset, og omkring 20 små sensorer kaldet elektroder fastgøres ved hjælp af en speciel lim eller pasta. Disse er forbundet med ledninger til en EEG-optagemaskine.

En mand med en EEG med elektroder fastgjort til hovedet

Kredit:

Phanie / Alamy-stockfoto


Rutinemæssige EEG-optagelser tager normalt 20 til 40 minutter, selvom en typisk aftale varer cirka en time, inklusive noget forberedelsestid i begyndelsen og noget tid i slutningen.

Andre typer EEG-optagelse kan tage længere tid.

Typer af EEG

Rutinemæssig EEG

En rutinemæssig EEG-optagelse varer i ca. 20 til 40 minutter.

Under testen bliver du bedt om at hvile stille og åbne eller lukke øjnene fra tid til anden. I de fleste tilfælde vil du også blive bedt om at trække vejret dybt ind og ud (kaldet hyperventilation) i et par minutter.

I slutningen af proceduren kan et blinkende lys placeres i nærheden for at se, om dette påvirker din hjerneaktivitet.

Søvn-EEG eller søvnberøvet EEG

Et søvn-EEG udføres, mens du sover. Det kan bruges, hvis en rutinemæssig EEG ikke giver tilstrækkelig information eller til at teste for søvnforstyrrelser.

I nogle tilfælde kan du blive bedt om at være vågen natten før testen for at sikre, at du kan sove, mens den udføres. Dette kaldes en søvnberøvet EEG.

Ambulerende EEG

Et ambulant EEG er hvor hjerneaktivitet registreres hele dagen og natten over en eller flere dage. Elektroderne fastgøres til en lille bærbar EEG-optager, der kan klemmes på dit tøj.

Du kan fortsætte med de fleste af dine normale daglige aktiviteter, mens optagelsen tages, selvom du bliver nødt til at undgå at få udstyret vådt.

Videotelemetri

Video-telemetri, også kaldet video-EEG, er en speciel type EEG, hvor du bliver filmet, mens der tages en EEG-optagelse. Dette kan hjælpe med at give mere information om din hjerneaktivitet.

Testen udføres normalt over et par dage, mens man opholder sig i en specialbygget hospitalssuite.

EEG-signalerne transmitteres trådløst til en computer. Videoen optages også af computeren og holdes under regelmæssig overvågning af uddannet personale.

Hvad sker der efter en EEG

Når testen er afsluttet, fjernes elektroderne, og din hovedbund rengøres. Dit hår vil sandsynligvis stadig være lidt klæbrigt og rodet bagefter, så du vil måske vaske det, når du kommer hjem.

Du kan normalt gå hjem kort efter testen er afsluttet og vende tilbage til dine normale aktiviteter. Du kan føle dig træt efter testen, især hvis du havde en søvn eller søvnberøvet EEG, så du vil måske have nogen til at hente dig fra hospitalet.

Normalt får du ikke dine resultater samme dag. Optagelserne skal analyseres først og sendes til den læge, der anmodede om testen. De kan diskutere resultaterne med dig et par dage eller uger senere.

Er der nogen risici eller bivirkninger?

EEG-proceduren er smertefri, behagelig og generelt meget sikker. Der sættes ingen elektricitet i din krop, mens den udføres. Bortset fra at have rodet hår og muligvis føle sig lidt træt, vil du normalt ikke opleve nogen bivirkninger.

Du kan dog føle dig lyshåret og mærke en prikken i dine læber og fingre i et par minutter under hyperventilationsdelen af testen. Nogle mennesker udvikler et mildt udslæt, hvor elektroderne var fastgjort.

Hvis du har epilepsi, er der en meget lille risiko for, at du kan få et anfald, mens testen udføres, men du vil blive nøje overvåget, og hjælp vil være klar, hvis dette sker.