Dysenteri

Dysenteri er en infektion i tarmene, der forårsager diarré indeholdende blod eller slim.

Andre symptomer på dysenteri kan omfatte:

Dysenteri er meget smitsom og kan overføres, hvis du ikke tager de rigtige forholdsregler, f.eks. Ordentligt og regelmæssigt at vaske dine hænder.

Typer af dysenteri

Der er to hovedtyper af dysenteri:

 • bacillær dysenteri eller shigellose, som er forårsaget af shigellabakterier; dette er den mest almindelige type dysenteri i Storbritannien
 • amøbisk dysenteri eller amoebiasis, som er forårsaget af en amøbe (encellet parasit) kaldet Entamoeba histolytica, som hovedsagelig findes i tropiske områder; denne type dysenteri afhentes normalt i udlandet

Behandling af dysenteri

Da dysenteri normalt bliver bedre alene efter 3 til 7 dage, er behandling normalt ikke nødvendig.

Det er dog vigtigt at drikke rigeligt med væsker og bruge orale rehydratiseringsopløsninger, hvis det er nødvendigt for at undgå dehydrering .

Smertestillende midler, såsom paracetamol , kan hjælpe med at lindre smerter og feber. Undgå medicin mod diarré, såsom loperamid , fordi de kan gøre tingene værre.

Du skal blive hjemme indtil mindst 48 timer efter den sidste episode af diarré for at reducere risikoen for at overføre infektionen til andre.

Hvordan du kan undgå at videreføre dysenteri

Håndvask er den vigtigste måde at stoppe spredning af infektion på. Du er smitsom over for andre mennesker, mens du er syg og har symptomer.

Tag følgende skridt for at undgå at overføre sygdommen til andre:

 • Vask dine hænder grundigt med sæbe og vand efter at have været på toilettet. Læs mere om, hvordan du vasker dine hænder .
 • Hold dig væk fra arbejde eller skole, indtil du har været helt fri for symptomer i mindst 48 timer.
 • Hjælp små børn med at vaske deres hænder ordentligt.
 • Forbered ikke mad til andre, før du har været fri for symptomer i mindst 48 timer.
 • Gå ikke i svømning, før du har været fri for symptomer i mindst 48 timer.
 • Hvis det er muligt, skal du holde dig væk fra andre mennesker, indtil dine symptomer er stoppet.
 • Vask alt snavset tøj, sengetøj og håndklæder i den varmeste cyklus på din vaskemaskine.
 • Rengør toiletsæder og toiletskåle, skyl håndtag, vandhaner og vask med rengøringsmiddel og varmt vand efter brug efterfulgt af et desinfektionsmiddel til hjemmet.
 • Undgå seksuel kontakt, indtil du har været fri for symptomer i mindst 48 timer.

Da shigella let overføres til andre, skal du muligvis indsende poo (afføring) prøver for at få alt klart for at vende tilbage til arbejde, skole eller børnehave.

Den type shigella, du har, og om du eller andre er i en risikogruppe, vil påvirke, hvor længe du har brug for at holde dig væk.

Risikogrupper er mennesker med bestemte job (herunder sundhedsarbejdere og mennesker, der håndterer mad), såvel som mennesker, der har brug for hjælp til personlig hygiejne og meget små børn. Din miljømedarbejder kan rådgive dig om dette.

Hvornår skal jeg se en læge

Det er ikke altid nødvendigt at se en læge, hvis du har dysenteri, fordi det har tendens til at blive bedre inden for en uges tid.

Du bør dog se en læge, hvis dine symptomer er alvorlige, eller de ikke begynder at blive bedre efter et par dage. Fortæl dem, hvis du har været i udlandet for nylig.

Hvis dine symptomer er svære eller vedvarende, kan en læge ordinere et kort antibiotikabehandling . Hvis du har meget alvorlig dysenteri, kan du få brug for behandling på hospitalet i et par dage.

Reducerer din risiko for at få dysenteri

Du kan reducere din risiko for at få dysenteri ved at:

 • vaske hænderne med sæbe og varmt vand efter toilettet og regelmæssigt hele dagen
 • vaske dine hænder inden du håndterer, spiser eller tilbereder mad
 • undgår deling af håndklæder
 • vaske tøj fra en inficeret person i den hotteste indstilling

Hvis du rejser til et land, hvor der er stor risiko for at få dysenteri, kan dette råd hjælpe med at forhindre infektion:

 • Drik ikke det lokale vand, medmindre du er sikker på, at det er rent (sterilt) – drikke vand på flaske eller drikkevarer i lukkede dåser eller flasker.
 • Hvis vandet ikke er sterilt, skal du koge det i flere minutter eller bruge kemisk desinfektionsmiddel eller et pålideligt filter.
 • Rengør ikke tænderne med ledningsvand.
 • Hav ikke is i dine drikkevarer, fordi den kan være lavet af urent vand.
 • Undgå frisk frugt eller grøntsager, der ikke kan skrælles, før du spiser dem.
 • Undgå mad og drikke, der sælges af gadesælgere, undtagen drikkevarer i korrekt lukkede dåser eller flasker.

Læs mere om mad og vandsikkerhed i udlandet .

Hvad forårsager dysenteri?

Bacillær og amøbisk dysenteri er begge meget smitsomme og kan overføres, hvis en inficeret persons poo (fæces) kommer ind i en anden persons mund.

Dette kan ske, hvis en person med infektionen ikke vasker hænderne efter at have været på toilettet og derefter rører ved mad, overflader eller en anden person.

I Storbritannien rammer infektionen normalt grupper af mennesker, der er i tæt kontakt, såsom i familier, skoler og planteskoler.

Der er også en chance for at få infektionen gennem anal eller anal oralsex (rimming).

I udviklingslande med dårlig sanitet kan inficeret poo forurene vandforsyningen eller mad, især kold, ikke kogt mad.