Atopisk eksem – Symptomer

Atopisk eksem får hudområder til at blive kløende, tørre, revnede og ømme.

Der er normalt perioder, hvor symptomerne forbedres, efterfulgt af perioder, hvor de bliver værre (opblussen). Opblussen kan forekomme så ofte som 2 eller 3 gange om måneden.

Atopisk eksem kan forekomme overalt i kroppen, men er mest almindeligt på hænderne (især fingrene), indersiden af albuerne eller ryggen på knæene og ansigtet og hovedbunden hos børn.

Billede af eksem på anklen
Eksem på anklen
Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Billede af eksem på bagsiden af knæene
Eksem på bagsiden af knæene
Kredit:

VIDENSKAB FOTO BIBLIOTEK

Alvorligheden af atopisk eksem kan variere meget fra person til person. Mennesker med mildt eksem kan kun have små områder af tør hud, der lejlighedsvis er kløende. I mere alvorlige tilfælde kan atopisk eksem forårsage udbredt betændt hud over hele kroppen og konstant kløe.

Betændt hud kan blive rød på lysere hud og mørkere brun, lilla eller grå på mørkere hud. Dette kan også være sværere at se på mørkere hud.

Ridser kan forstyrre din søvn, få din hud til at bløde og forårsage sekundære infektioner. Det kan også gøre kløen værre, og en cyklus med kløe og regelmæssig ridser kan udvikle sig. Dette kan føre til søvnløse nætter og koncentrationsbesvær i skolen eller arbejdet.

Hudområder, der er ramt af eksem, kan også blive mørkere eller lysere midlertidigt, efter at tilstanden er forbedret. Dette er mere synligt hos mennesker med mørkere hud. Det er ikke et resultat af ardannelse eller en bivirkning af steroidcremer, men mere af et “fodaftryk” af gammel betændelse og til sidst vender hudtonen tilbage til sin normale farve.

Tegn på en infektion

Lejlighedsvis kan hudområder, der er ramt af atopisk eksem, blive inficeret. Tegn på en infektion kan omfatte:

  • dit eksem bliver meget værre
  • væske, der oser af huden
  • en gul skorpe på hudoverfladen eller små gulhvide pletter, der optræder i eksemet
  • huden bliver hævet og øm
  • føler dig varm og rystet og føler dig generelt utilpas

Se en læge hurtigst muligt, hvis du tror, at dit eller dit barns hud kan være blevet inficeret.

Læs mere om infektioner og andre komplikationer ved atopisk eksem