Allergisk rhinitis – Årsager

Allergisk rhinitis er forårsaget af en allergisk reaktion på et allergen, såsom pollen, støv og visse dyr.

Overfølsomt immunsystem

Hvis du har allergisk rhinitis, vil dit naturlige forsvar mod infektion og sygdom (dit immunsystem) reagere på et allergen, som om det var skadeligt.

Hvis dit immunsystem er overfølsomt, reagerer det på allergener ved at producere antistoffer for at bekæmpe dem.

Antistoffer er specielle proteiner i blodet, der normalt produceres for at bekæmpe vira og infektioner.

Allergiske reaktioner sker ikke første gang du kommer i kontakt med et allergen.

Immunsystemet skal genkende og “huske” det, inden det producerer antistoffer for at bekæmpe det. Denne proces er kendt som sensibilisering.

Når du har udviklet følsomhed over for et allergen, opdages det af antistoffer kaldet immunoglobulin E (IgE), når det kommer i kontakt med indersiden af din næse og hals.

Disse antistoffer får celler til at frigive et antal kemikalier, herunder histamin, som kan få det indvendige lag i næsen (slimhinden) til at blive betændt og producere for meget slim.

Dette er årsagen til de typiske symptomer på nysen og en tilstoppet eller løbende næse.


Almindelige allergener

Allergisk rhinitis udløses ved indånding af bittesmå allergener. De mest almindelige luftbårne allergener, der forårsager rhinitis, er støvmider, pollen og sporer og dyrehud, urin og spyt.

Husstøvmider

Husstøvmider er små insekter, der lever af de døde flager af menneskelig hud. De findes i madrasser, tæpper, bløde møbler, puder og senge.

Rhinitis er ikke forårsaget af selve støvmiderne, men af et kemikalie, der findes i deres ekskrementer.

Støvmider er til stede hele året, selv om antallet af dem har en tendens til at toppe om vinteren.

Pollen og sporer

Små partikler af pollen produceret af træer og græs kan undertiden forårsage allergisk rhinitis.

De fleste træer bestøver fra det tidlige til midten af foråret, mens græsset bestøver i slutningen af foråret og begyndelsen af sommeren.

Rhinitis kan også være forårsaget af sporer produceret af skimmel og svampe.

Dyr

Mange mennesker er allergiske over for dyr, såsom katte og hunde. Den allergiske reaktion er ikke forårsaget af dyrepels, men flager af dødt dyreskind og deres urin og spyt.

Hunde og katte er de mest almindelige dyr, der forårsager allergi, selvom nogle mennesker er ramt af heste, kvæg, kaniner og gnavere, såsom marsvin og hamstere.

Men at være omkring hunde fra en tidlig alder kan hjælpe med at beskytte mod allergi, og der er nogle beviser, der tyder på, at dette også kan være tilfældet med katte.

Arbejdsrelaterede allergener

Nogle mennesker er ramt af allergener, der findes i deres arbejdsmiljø, såsom træstøv, melstøv eller latex.


Hvem er mest udsat

Det er ikke helt forstået, hvorfor nogle mennesker bliver overfølsomme over for allergener, selvom det er mere sandsynligt, at du udvikler en allergi, hvis der er en historie med allergier i din familie.

Hvis dette er tilfældet, siges du at være “atopisk” eller have “atopi”. Mennesker, der er atopiske, har en genetisk tendens til at udvikle allergiske tilstande.

Deres øgede immunrespons over for allergener resulterer i øget produktion af IgE-antistoffer.

Miljøfaktorer kan også spille en rolle. Undersøgelser har vist, at visse ting kan øge risikoen for, at et barn udvikler allergier, såsom at vokse op i et hus, hvor folk ryger og udsættes for støvmider i en ung alder.