Akut pancreatitis – Forebyggelse

Akut pancreatitis skyldes ofte galdesten eller drikker for meget alkohol. En sund livsstil kan reducere dine chancer for at udvikle tilstanden.

Galdesten

Den mest effektive måde at forebygge galdesten på er at spise en afbalanceret diæt, der indeholder mindst 5 portioner frisk frugt og grøntsager om dagen.

Din kost skal også omfatte fuldkorn – findes i fuldkornsbrød, havre og brun ris. Dette hjælper med at sænke mængden af kolesterol i din krop.

Fordi der ser ud til at være en sammenhæng mellem at have højt kolesteroltal og at udvikle galdesten, bør du undgå at spise for mange fede fødevarer med et højt kolesterolindhold.

Overvægt øger også dine chancer for at udvikle galdesten. Oprethold en sund vægt ved at spise en afbalanceret diæt og træne regelmæssigt for at reducere din risiko for at udvikle tilstanden.

Se træning , sund kost og vægttab for mere information og rådgivning.

Alkohol

Du kan reducere din risiko for at udvikle akut pancreatitis ved at skære ned på alkohol. Dette hjælper med at forhindre, at din bugspytkirtel bliver beskadiget.

Det anbefales, at du:

  • drik ikke mere end 14 enheder om ugen
  • spred din drik over 3 dage eller mere, hvis du drikker så meget som 14 enheder om ugen

En enhed alkohol er lig med ca. en halvliter pils normal styrke eller et pubmål (25 ml) spiritus. Et lille (125 ml) glas vin (ABV 12%) eller en alcopop er 1,5 enheder.

Husk, at hvis du har haft akut pancreatitis forårsaget af at drikke for meget alkohol, bør du undgå det helt.

Læs om drikke og alkohol for mere information og rådgivning.